Select Page

Uvodni del: ogrevanje

Zaželjeno je, da se ogrejete vsakokrat pred vadbo. Na tak način se bo vaše telo segrelo, mišice bodo postale bolj gibke in v manjši nevarnosti, da se natrgajo ali pretegnejo oziroma pride do poškodb. Ogrevanje vas ne sme utruditi. Ogrevanje lahko izvajate ob prijetni glasbi.

1a) Doma se najlažje ogrejete z nekajminutnim korakanjem na mestu z rahlim dvigovanjem kolen. Pri tem pazite, da peti ne udarjata ob tla. Roki, ki sta rahlo pokrčeni v komolcih naj sproščeno in ritmično nihata ob telesu.


Slika 1, Slika 2

2a) Med korakanjem potegnite trebuh rahlo navznoter in med sproščenim dihanjem in korakanjem počasi, previdno in kontrolorano krožite z rameni (pri tem naj bosta roki kar se da iztegnjeni) navzven in navznoter.

Št. ponovitev: Vajo izvajajte 30-60 sekun ali 5 – 10 ponovitev v vsako smer.


Slika 3, Slika 4, Slika 5, Slika 6

2b) Ko začutete, da ste rahlo zadihani izvedite sklop gimnastičnih vaj:

A: Dvigovanje ramen, ramena naprej – nazaj (pri tem se lopatici odpirata oziroma zapirata), kroženje z rameni
B: Odklon glave
C: Pogled levo – desno, kroženje z glavo (pazite, da ne aklanjate glave)
D: Kroženje z boki
E: kroženje v gležnjih (v kolikor gre krožite z dvignjenim podplatov; v kolikor imate težave z ravnotežjem se držite opore)
F: predklon (v primeru, da imate vrtoglavice vajo raje izpustite)

Slika 7, Slika 8, Slika 9, Slika 10, Slika 11, Slika 12 (pri/na fotografijah se dodajo ustrezne puščice, ki nakazujejo smer gibanja okončine)

Ta spletna stran je nastala s finančno podporo Norveškega finančnega mehanizma. Za vsebino te spletne strani je odgovoren izključno Zavod za oskrbo na domu Ljubljana in zanj v nobenem primeru ne velja, da odraža stališča Nosilca Programa norveškega finančnega mehanizma.